Pelsmaskinen

Al syning på pelsværk skal justeres efter skindets tykkelse.

Tykt skind = Store sting og løs spænding

Tyndt skind = Små sting og stram spænding

Du må ikke trække i det du syr, det skal glide i mellem dine fingre

 

Spændings regulering Her regulerer du sting længden på sømmen
Syning med ned stopper nål Syning med tommelfinger som nedstopper

Hvorfor bruge pelsmaskine?

Da pelsværk i de fleste tilfælde er samlet af mindre skind, har det været af stor betydning at fremstille en maskine der kunne indstilles til både de kraftige og tyndere skindsorter. 

Som alle tekniske hjælpemidler har også pelsmaskinen en lang udvikling bag sig. I år 1800 blev den første pelsmaskine konstrueret, men den virkelig produktive maskine blev først lavet i det 20 århundrede.

Mange maskinfirmaer har bragt maskiner i handelen, f.eks. Pfaff - Singer  - Strobel - Ritterhausen og Textima.

Princippet i dem alle er det samme, men form og udstyr varierer ligesom der stadig sker forbedringer og laves hjælpemidler til at rationalisere arbejdets gang med, f.eks. den såkaldte stopmotor.

Den består af en kontaktkalder der er tilsluttet  den store fodpedal som er "speederen", og syersken kan så ved hjælp af denne mekanisme stoppe ved at bruge hælen, så nålen altid står enten ude eller inde, og derved spare håndbevægelsen til hjulet, som er bagud.

Maskinstellet med fodpedalerne er den bærende del af maskinen. Ovenpå stellet har vi maskinbordet, hvorpå selve maskinen sidder. Motoren der sidder på stellet under maskinbordet, startes ved tryk på fodpedalerne, der med en kæde er forbundet til denne. Kæden kan ved hjælp af leddene gøres kortere eller længere efter syerskens benlængde og siddestilling.

Den bagerste transportleder er forbundet med maskinen og bevæger sig rundt når motoren startes. Ved disse omdrejninger føres skindet gennem de to transportledere. Den forreste transportleder er ved en bevægelig armfæstet til den bagerste og kan ved et tryk på pedalen åbnes fra denne, skindet sættes ind imellem, pedalen løsnes og skindet sidder i spænd.

Griberen er en meget vigtig del af maskinen, den mindste uregelmæssighed frembringer en forkert stingdannelse, den må være nøjagtig indstillet. Stinglængden reguleres ved hjælp af stingregulatoren, der sidder til højre på maskinen.

Pelsmaskinen syr kun med en tråd, der ved hjælp af griberen der danner et kædesting, føres skiftevis igennem og over skindkanten der sidder i spænd mellem transportèrskålene.

Da der er flere fabrikater af pelsmaskiner er der også flere nåletyber, den almindeligste er “System 459 R” med nåle nr. 12-24. F.eks. SCHMETZ (firmanavn), size: 22;27, som i daglig tale er nr. 22. (Pelsmaskinens pasning og pleje)

Nål og garn må altid passe nøje sammen og altid passe til skindets beskaffenhed.

Stinglængden og spændingen må reguleres ved hver ny skindart, tykt eller tyndt læder.