BÅNDING

Hvorfor? Bånding bruges for at holde på den ønskede facon, samt forstærke sømmene.

 

Materialer:

Egg-bånd findes i farverne offwhite, brun, grå og sort.  Klæbebånd findes også i div. farver. Rund nål anvendes, f.eks. rød sharp nr. 7 eller 8.Tråd 70 eller 80, bedst er håndgarn som er vokset (N.B.T. Furrier waxed skein for handsewing).

 

Teknik: Enkel og krydsbånding? Ved enkelbånding starter man med at bånde i yderste kant af båndet, derefter vlies i forkanter og omkring lommer. Ved krydsbånding starter man med vlieseline og pikéring af model.

 

Hvor bånder man? Der båndes fra forkant til forkant, med start fra ombuk nederste kant. Ærmegab, indsnit, skuldre, halshul og lommer alt båndes, båndet må ikke ligge uden for kanten, ikke for langt inde (ca.1 mm.), ikke stramme, og ved syningen må der ikke stikkes for dybt, forholdsvis løse sting. En kåbe med krave, båndes i forkantens ombuk og videre ude i hals ærmegab, ryg og indsnit. Ærme båndes fra og til nederste ombuk ved håndled. Underkrave båndes.

 

Rutine. Ved rutine kan man nøjes med at bånde f. eks. skuldre på forstykke, ærmegab, den ene side af indsnit, den ene side af ærmesømmen. Husk hak i rundinger.Der kan også anvendes klæbebånd, som stryges på. Ulempen ved dette, er at limen gør skindet mørt, samt klæbet sætter sig fast i maskin nålen.

 

Enkelbånding

Krydsbånding

 

Notater: Det vigtigste formål båndning har, er at holde på faconen af de udskårne pelsdele. Hvis man ønsker at rationalisere er det vigtigt at man ved hvordan. F. eks. kan pikèrstoffet foldes i kanten og erstatte båndet - det holder dog ikke så meget på kanten som eggbånd. Under rationel båndning er det altid den korteste side der båndes f.eks. ærmegab og ikke ærmekuplen. Ang. pikérstof: det kan syes sammen med foeret i stedet for pikeres på skindet og dermed er der hverken pikérstof eller bånd på f. eks. ærmekuppel. Skindets type spiller ind, når der skal afgøres, hvad, hvor og hvordan der skal båndes og pikéres.